Порода бордер-тер'єр

Порода бордер-тер'єр з прикордонної місцевості півдня Шотландії. Предки цієї породи і предки старовинних порід - бедлінгтон-тер'єрів, Лейкленд-тер'єрів і денді-динмонт-тер'єрів - спільні. Назва бордер-тер'єр порода отримала в 1880 р., клуб любителів породи утворений в 1920 р. Спочатку бордер-тер'єри використовувалися для полювання на лисиць разом зі зграєю гончих.

Історична довідка:
Батьківщиною цієї породи є область між Англією та Шотландією, так звані Шевіотскіе пагорби, де ця собака здавна була улюблена фермерами, пастухами, мисливцями, та й просто людьми спортивного складу. Бордер-тер'єр прекрасно пристосований до вологого, холодного клімату, його жорсткий остевой волосся має водовідштовхувальними властивостями і оберігає собаку від шипів, колючок, а густий і м'який підшерсток добре гріє. Хоча порода була визнана Англійським клубом собаківництва тільки в 1920 році, вона задовго до цього, протягом багатьох десятків років, демонструвалася на ярмарках у Великобританії. В даний час порода широко поширена в усьому світі.
В інших джерелах згадується, що батьківщиною бордер-тер'єра є незаймані цивілізацією гори і горби Нортумберленда і Роксбургшіра, в першу чергу - округи Рідеуотер, Норт Тайн і кокет з їх коричневими фермерськими угіддями і луками. Вони наклали на нього свій відбиток. Тут були потрібні для полювання верхи прудконогі, нечутливі до непогоди тер'єри, які могли на великих відстанях супроводжувати зграї фоксхаундов і оттерхаунда. Вони повинні були вміти добре співіснувати з представниками інших порід і володіти достатнім мисливським інстинктом, щоб впоратися з лисицею або видрою в норі. Грудну клітку бордера можуть охопити дві чоловічі долоні, адже він же повинен зуміти переслідувати руду в її вузької норі. Для мисливців Бордер Каунтрі цей розмір був вирішальним для відбору бордер-тер'єрів, і він до цих пір присутній в офіційному стандарті породи. Наступне якість, зафіксоване в описі породи: він повинен бути в змозі йти за конем під час полювання, тобто - короткі ноги неприпустимі для цієї породи.
Планомірне формування породи почалося саме під час полювань на лисиць із зграями собак в Феллс, горах округу Бордер Каунтрі, і саме багатьом поколінням сімей, які жили там, ми зобов'язані виникненням цієї породи. Спочатку бордер-тер'єрів навіть називали по іменах районів та сімей, в яких тримали зграї собак. Лише близько 1880 року порода нарешті отримала свою сучасну назву. Проте заводчики бордер-тер'єрів не особливо поспішали вступити в Англійська Кеннель Клаб (це сталося тільки в 1920 році), оскільки побоювалися, що типові якості бордер-тер'єрів не викличуть належного інтересу в сучасному розведенні собак. На щастя, їх побоювання не виправдалися, і до сьогоднішніх днів усі знавці бордерів при розведенні звертають особливо пильну увагу на збереження специфічних ознак породи «робочого тер'єра».


Автор: Христина Некраші

0 коментарі:

Дописати коментар