Мисливські собаки

   Полювання з мисливським собакою крім більшої добичливости приносить незрівнянну радість від спостереження за хорошою роботою собаки, відчуття присутності надійного помічника на полюванні, надає азарт і емоційну насиченість полювання. Тому, як правило, кожному мисливцю хочеться придбати собаку. Вибір собаки справа досить складна. Не варто купувати безпородних собак, тому що таку собаку рідко вдається натискати для якісної роботи на полюванні. Досвідчені мисливці завжди набувають породистого щеняти з документами - родоводу, дипломами випробувань виробників, відомостями про участь у виставках, інформацією про практичну роботу на полюванні.



   В даний час існує таке поділ на породи мисливських собак: лягаві, гончаки, лайки, нірні, хорти. Вибір того чи іншого помічника на полюванні залежить від пріоритетного виду дичини для полювання, можливості створити умови для утримання собаки, природних умов в даному регіоні.

   Лягаві собаки призначені для полювання на пернату дичину. Її завдання розшукати птицю, зробити стійку, підняти під постріл і подати вбиту птицю. Також лягава повинна вміти розшукати підранка. Іноді деякі породи лягавих використовують і на інших полюваннях.

  Основними об'єктами полювання з гончими є заєць і лисиця, хоча використовують їх і для полювання на вовка, кабана, косулю та ін Гонча переслідує піднятого звіра по сліду, а мисливці мають можливість, визначаючи по голосу хід гону, перехопити його.

    Напевно, найбільш універсальні мисливські собаки це лайки. Їх часто використовують для полювання практично на будь-яку дичину. Звичайно, лайка не може змагатися, наприклад, з лягавою на полюванні по птаху, але вона допоможе підняти дичину, знайти підранка. Основними об'єктами для полювання з лайкою є кабан, ведмідь, білка (копитні і хутровий звір).

   З нірними полюють на лисицю, борсука. В даний час часто використовують для полювання на кабана.
   Хорти собаки відрізняються високою швидкістю бігу, і вони здатні на відкритій місцевості наздогнати зайця, лисицю. Цією особливістю хортів користуються любителі таких полювань.

   Мисливські собаки повинні бути зареєстровані відповідно до правил, встановлених місцевими органами влади. Крім того собаки враховуються в мисливських суспільствах. Наявність мисливської собаки дає деякі переваги мисливцеві і у вигляді більш раннього дозволу на відкриття сезону полювання.

   Необхідно мати на увазі, що зміст мисливської собаки накладає певну відповідальність на мисливця і у вигляді необхідності контролю переміщення собаки. Собаки, що бродять без господаря, можуть бути виловлені як бездоглядні, на власника може бути накладено штраф. Наганяння, дресирування, натаска собак повинна проводитися в спеціально відведених умовах, в іншому випадку наявність собак в мисливських угіддях може бути прирівняне до браконьєрства.



Мисливські собаки: 1. — російсько-європейська (російська) лайка. 2. — західно-сибірська лайка. 3. — Російський псовий хорт. 4. — Середньоазіатський хорт (тази). 5. — Хортая хорт. 6. — Афганський хорт. 7. — Південноросійський степовий хорт. 8. — Спанієль. 9. — Російський гончак. 10. — Російський рябий гончак. 11. — Англійський сетер. 12. — Пойнтер. 13. — Короткошерстна німецька лягава. 14. — Ірландський сетер. 15. — фокстер'єр Жесткошерстний. 16. — Гладкошерстий фокстер'єр. 17. — Жесткошерстная німецька лягава. 18. — Такса.

0 коментарі:

Дописати коментар