Види мисливської дробі

 Мисливська дріб на борову дичину повинна бути різна за своїм вражаючій дії. Адже на самих різних дистанціях відстрілюються птиці різної величини. Взяти, наприклад, рябчика і глухаря. Патрон, який підходить для відстрілу рябчика, буде абсолютно непридатний для видобутку глухаря. Про те, якою саме має бути мисливська дріб за видами дичини, і піде мова нижче.



Вибір зброї
До мисливської борової дичини відносяться: тетерев, глухар, рябчик, вальдшнеп, деякі види голубів та інші пернаті. Не слід застосовувати зброю менше 20 калібру, а для видобутку глухаря і тетерева дана зброя краще мати під патрони класу «магнум». З практичної точки зору мисливці, які використовують рушниці 12,16 калібрів, мають як раз саме придатне зброя для полювання на борову дичину будь-яких розмірів.
Для гладкоствольної зброї дистанцію стрілянини поділяють умовно на близьку (близько 25 м), середню (35 м) і далеку (40-55 м). Так як мисливець на борову дичину стріляє на всі подібні дальності, то і дріб він повинен мати з різною щільністю бою за видами дичини. При стрілянині на близькі відстані патрон повинен мати розкид дробу в сукупності зі стволом на дальності 20 м точно такий же, як і в стандартного патрона при стрільбі на 35 м. Такий патрон називають «розкидним». Патрон підвищеної купчастості бою повинен мати купчастість в сукупності зі стволом на дистанції 50-55 м - дозволяє вразити 4-5 дробинками остреліваемую дичину. Тобто він повинен мати купчастість стандартного патрона під час стрілянини на 35 м. Це і є достатня купчастість бою.
Як вибрати дріб по виду дичини
При стрільбі по вальдшнепові або рябчик з дистанції 15-25 м потрібно застосовувати патрони з дробом № 7-9 зі ствола, що має циліндричну сверловку. Для рушниць 12,16 калібрів краще застосовувати розкидному патрони, для 20 ж калібру більше підійдуть стандартні. Рушниця може бути двоствольною з коротким (600-650 мм) стволом, короткоствольною, самозарядним, Магазинка з болтовим затвором або помповик. Якщо ж стріляти передбачається не ближче 35 м, то дріб краще застосовувати не дрібніше № 8. Причому дульні звуження стовбурів 12,16 калібрів краще, щоб були получок, а в 20 калібрі - повний чок. У двоствольних рушниць повинна бути нормальна довжина ствола (680-750 мм), те ж можна віднести і до одностволка. При стрільбі на 40-55 м краще брати патрони «магнум» підвищеної потужності (особливо це відноситься до рушниць 20 калібру) і стріляти зі стовбурів нормальної довжини з повним дульним звуженням.
В ході відстрілу диких голубів з відстані 15-25 м потрібно використовувати звичайний циліндричний стовбур 12,16 калібрів з нормальною довжиною і розкидному патронами із дробом № 6-7. У рушниці 20 калібру повинна бути получоковая сверловка, а застосовувати в ньому потрібно стандартні патрони. Якщо ж загальна дистанція стрільби в межах 35 м, то застосовується зброя повинна мати ствол стандартної довжини при стрільбі звичайними патронами з дробом № 6 або 7. Також в 20 калібрі краще мати стовбур з повним чоком. При стрільбі на 40-55 м використовують дріб № 6 або 5 і чековий ствол. У стовбурах 12,16 калібрів краще використовувати патрони з високою щільністю бою, в 20-му ж калібрі - патрони класу «магнум». Може бути будь-яка система зброї, але зі стовбуром звичайної довжини.
Якщо вам потрібно добути тетерева, то озбройтеся 12,16 калібром зі стовбуром з циліндричною сверловкой. Для стрільби на 15-25 м рекомендується розкидному патрон з дробом № 7 або 6, а для 20 калібру краще застосовувати патрони «магнум», якщо зброя розраховане під такий патрон. Якщо планується стріляти на великі відстані, до 35 м включно, краще застосовувати стовбур 12,16 калібру, сверловку получок і стандартні патрони з дробом № 5 або 4 .20 калібр використовується в даному випадку тільки зі зброєю, розрахованим на застосування патронів «магнум». При необхідності стріляти на 40-55 м краще брати стовбур з повним чоком і патрони з дробом № 4 або 3. Для 12,16 калібру потрібні патрони з високою щільністю бою. У 20 калібрі застосовують лише зброю, розраховане під «магнум», і, відповідно, тільки ці патрони. Якщо ж відстань до тетерева 100-120 м, то застосовують зброю, що використовується з патронами кільцевого запалення з калібром 5,6 мм. Початкова швидкість кулі вагою 2,6 г повинна бути не менше 400 м / с. Тут потрібно лише мати самозарядний або магазинний карабін, хоча користуються і трехстволкой або комбінованої двостволкою з шестиразовим збільшенням оптичного прицілу.
Самий жаданий трофей для будь-якого мисливця - глухар. Його не здобути, не вибравши попередньо дріб по видах дичини. Якщо птах сидить на відстані 25-35 метрів, то стріляти в нього краще стандартними патронами з дробом № 4 або 2 з получокового ствола калібру 12,16 з важкого двоствольної рушниці. При цьому один ствол повинен бути з получоковим звуженням, а інший - з повним чоком. Або можна використовувати самозарядка з повним чоком. В ході полювання на глухаря зі звичайним рушницею 20 калібру краще застосовувати патрони класу «магнум». Якщо до глухаря відстань 40-55 м, то потрібен стовбур 12,16 калібру з повним дульним звуженням. При цьому патрони повинні мати підвищену купчастість бою і дріб № 3. З рушницею 20 калібру тільки під патрони «магнум». Коли ж глухар знаходиться на відстані 70-150 м, то його можна добути лише з досить потужної зброї з калібром 5,6 мм. Патрон повинен бути з оболочечной кулею, початкова швидкість - не менше 600 м / с.

0 коментарі:

Дописати коментар