Полювання на фазана

Хоча фазан легко розводиться в домашньому господарстві, полювання на нього в південних районах нашої країни досить поширена через прекрасного м'яса цього птаха. До осені ж птах настільки жирна, що після варіння доводиться видаляти з супу частина жиру. Не можна не відзначити дуже гарне оперення цього птаха - в ньому поєднуються золотисті, темно зелені, помаранчеві, фіолетові кольори. Шия як би опоясана білим кільцем. Самки забарвлені скромно - в коричнево-жовті тони.




Живуть фазани в південних областях Росії, в басейні Амура і в Уссурійському краї. Ці птахи не люблять густих високих лісів. Селяться вони в дрібнолісся, заростях очерету і очерету, де є укриття від хижаків. Харчуються фазани ягодами ожини, обліпихи, шипшиною, диким виноградом, насінням хлібних злаків. Живуть вони поруч з водоймами і далеко від них ніколи не виходять. Виходять фазани та на відкриті місця і поляни, пересуваючись в основному пішки і дрібними перебіжками. Літають ці птахи дуже погано, але зате бігають досить швидко, допомагаючи собі крилами. І собаці навіть буває важко їх наздогнати.

Полювання на фазана починається в кінці літа. До цього моменту молодь підростає, у молодих самців з'являються золотисті пір'я, вони починають виходити з заростей в поля. Існує два види полювання на фазанів - за допомогою лягавої і загоном. Так як фазани майже не злітають, полювати на них досить важко. Собака для полювання на цих птахів повинна бути витривалою, стійкою до уколів різними рослинами, добре вихованою і дресированою. Гарні для полювання на фазанів спанієлі, так як вони низькорослі, рухливі, з густою шерстю, що захищає його від колючок і чудовим чуттям. Спанієлеві легше, ніж лягавої відшукувати фазана в колючих чагарниках, очеретяних заростях. Рятуючись від небезпеки, злітають фазан свічкою, а потім летить по прямій. Але трапляється це дуже рідко, в основному фазани, що володіють міцними ногами, тікають, причому не прямо, а петляючи і вибираючи затишні місця. Самки фазанів ніколи не намагаються відвести собак від виводка, а тікають першими, а наляканий виводок розлітається в різні боки. Якщо фазан злетів не в заростях, а на відкритому місці, то стріляти його дуже легко, тому що летить він дуже повільно.

Молоді фазани, налякані собакою, часто сідають на дерева, і мисливець може підібратися до них досить близько. До того ж, гавкаюча собака відволікає увагу птахів, і стріляти їх у цей момент досить легко. Собака на полюванні потрібна ще й для того, щоб знайти і принести мисливцеві видобуток з густих заростей. У таких заростях без собаки не відшукати і підранка, з шаленою швидкістю ховається в нетрях.

При полюванні загоном мисливці оточують невелику ділянку заростей, де мешкають фазани, а інші мисливці з собаками виганяють птахів на стрільців. Якщо оцеплять занадто велика ділянка значна частина фазанів може непомітно вислизнути.

Полювати на фазанів найкраще вранці або ближче до вечора, але не в негоду, коли птахи воліють сидіти у своїх укриттях.

Полювання на фазанів строго обмежена і кожен мисливець повинен дотримуватися існуючих правил, щоб не завдати шкоди кількості такої прекрасної птахи, як фазан.

Цвєтков С.А.

0 коментарі:

Дописати коментар