Полювання на козулю

Козуля - досить велика тварина, вага якого досягає 55-56кг, а зріст близько 90 см у холці. Полюють на козулю скрадом, з підходу, облавою, іноді з гончими. Кожен вид полювання має свої особливості і хитрощі.

Для полювання облавою необхідно визначити, в яких угіддях триматися козулі, де у них місця стоянок, розробити тактику проведення полювання. Для цього намічаються ділянки загонів, які повинні бути досить глибокими. Обов'язково вибирається керівник, який відповідає за полювання і два розвідних - для загоничів і стрільців. Кількість загоничів повинно бути достатнім для того, щоб охопити всю ділянку облави і не дати косулям піти.
При проведенні полювання повинна дотримуватися сувора дисципліна і повне підпорядкування керівникові полювання. Щоб налякати косулю, досить видавати неголосні звуки. Козулі мають відмінне слухом і обережністю, і, відчувши людей, почнуть відходити від них. Якщо тварин налякати дуже сильно, то вони сильними стрибками побіжать не на стрільців, які очікують на стрілецьких лініях, а в різні сторони. Чекаючи наближається косулю, стрілки повинні стояти зовсім нерухомо і не видавати себе ніякими звуками. Ці тварини не мають гострим зором і можуть вийти прямо на що чекає мисливця. Стрілець повинен володіти миттєвою реакцією і навиком стрільби навскидку, т.к. рушницю потрібно підкидати і стріляти тільки, коли косуля буде на відстані пострілу. При полюванні на косулю використовується картеч.

Інший вид полювання - скрадом. Це полювання ведеться поодинці на місцях, де козуля годується. Особливо цікава ця полювання по випав снігу, коли косулю вистежують по слідах. Так як нюх і слух у косуль дуже тонкі, щоб не видати себе, рухатися слід проти вітру і не шуміти. Можна по сліду знайти місця лежання косуль. Козулі дуже чуйні тварини, вони не підпустять мисливця занадто близько. Використовувати для такого полювання краще комбіноване зброю, що стріляє або картеччю з гладкого, або кулею з нарізної стовбура. Легше підійти до косулям в похмуру дощову погоду, коли вони прагнуть вийти на відкриті місця.

Під час гону можна полювати на косулю за допомогою манка. Імітуючи звуки, що видаються самкою в цей період (з середини липня до кінця серпня), мисливці подманивают самців. Якщо під рукою не виявляється штучного манка, можна використовувати допоміжні засоби, наприклад, м'який гладкий лист з тонкими прожилками без зазубрених крайок - буковий, березовий, грушевий. Притискаючи лист щільно до зімкнутим губ і видуваючи повітря, можна отримати бажаний звук. Штучний манок, що складається з дерев'яного корпусу та пластмасової вставки, має спеціальний регулювальний гвинт. При його допомозі підбирають потрібну висоту звуку. Щоб навчиться користуватися манком і підбирати на ньому правильні звуки, треба прислухатися до потрібних звуків у природі і запам'ятати їх.

Велике значення при полюванні на косулю має правильний вибір одягу. Тканина, з якої вона пошита повинна бути легкою, теплою і не шарудить. Колір - імітує природні природні фарби навколишньої місцевості.

Цвєтков С.А.

0 коментарі:

Дописати коментар