Полювання на плямистого оленя

Плямистий олень відрізняється від інших оленів своєю стрункістю і грацією. Тварина має річним красивим хутром, цілком покрито плямами, за це він і отримав свою назву. Взимку плями повністю або частково зникають. Традиційне «дзеркало» властиво шляхетним оленям дуже малих розмірів. Полювання на плямистого оленя сприятлива в період гону, а саме в період з вересня по січень місяць. У плямистого оленя, як правило, чотирикінцевий роги.



Місця проживання плямистого оленя
Мешкає плямистий олень на території Росії, Кореї, Японії, Тайвані, в Північному В'єтнаму, Північно-Східному Китаї і також в нашій країні. Цього оленя можна побачити в Південному Примор'ї. У дубових широколистяних лісах живуть плямисті олені. Якщо сніговий покрив перевищує товщину 45 см, вони відчувають себе там некомфортно, тому з цих місць вони намагаються перекочувати.

Кращий корм в зимовий період для оленів - це опале листя та жолуді, тварини протягом усієї зими дістають їх з-під снігу. До того ж вживають бруньки і пагони, і дуже неохоче їдять дрантя і кору.

Статевозрілого віку самки досягають до півтора року, але на 3-му році вони беруть участь у гонах. Самці в порівнянні з самками в цьому відношенні запізнюються, і перший гін у них починається в 4 роки. Шлюбний період може проходити з вересня по листопад місяць, а сильний рев починається з середини жовтня і триває не більше 7 днів. Гареми у плямистих оленів складаються з чотирьох самок. Самці в період гону видають свистячі гучні звуки, які місцями переходять в рев. В цей час самці можуть втратити апетит і втрачають до 25% маси свого тіла. У самок вагітність протікає 7,5 місяців, на світ з'являється один оленятко. Молодняк починають пасти у віці 10 днів, але з матір'ю він ходить до настання весни. У оленят на 10-му місяці життя з'являються не розгалужені перші роги. Вони скоро скидаються і на інший рік виростають нові розгалужені роги, які з квітня по травень місяць щорічно ними теж скидаються.

У природних умовах плямистий олень живе до 14 років. У пантових господарствах вони живуть 20 років, і навіть самки старше 15 років можуть ще приносити потомство. А в природних умовах основна причина загибелі плямистих оленів - зимовий голод, який виникає в дуже сніжні зими.

Полювання на оленя
Сприятливим часом для полювання на оленя буде час з вересня по січень місяць, особливо в період гону.
Олені так бувають захоплені, що мисливці підходять дуже близько, можуть вибрати найбільш цікавого оленя і зробити постріл. Але і тут потрібна особлива вправність. На плямистого оленя не менш ефективно проходить полювання й загороди способом, і з підходу. Якщо є можливість, то можна в оленя стріляти з вишки, яка буває в деяких лісничих господарствах. Олень не відчуває небезпеки і мисливець з вишки може добре розгледіти звіра і вистрілити.

На закінчення додамо, що полювання на оленів цікава. Так цікаво спостерігати за таким граціозним, струнким і красивим твариною, як плямистий олень, як і брати участь в самій полюванні.

0 коментарі:

Дописати коментар