Полювання на гусей

Гуси дуже обережні і ця особливість звужує перелік способів полювання на них у порівнянні з качиної полюванням. Останнім часом застосовується практично один спосіб полювання на гусей, заснований на їх інстинкті. У період тимчасових зупинок у проміжних пунктах під час міграцій, гуси роблять щодобові вильоти з води на місця годування і назад. Як правило, це ранкові та вечірні години.



Полювання на гусей проводиться в скрадка, які влаштовуються на їх перельотах, бажано в віддалення від місць годівлі на полях і місць відпочинку на водоймах. Пристрою скрадка передує розвідка щодобових маршрутів гусей і визначення найбільш вірних і зручних для стрільби та маскування пунктів. Таким місцем може бути природне підвищення, над яким постійно проходять каравани гусей. Пролітаючи на певній висоті, для стрілка, що засів на підвищення, вони виявляться більш доступними. Скрадок робиться як для полювання на качок. Однак до приготування скрадка, пред'являються великі вимоги. Землю, обрану з ям, потрібно повністю видалити або брутствер з неї ретельно замаскувати зростаючої поруч рослинністю. На землі у скрадка не повинно залишатися сторонніх предметів, що вказують на присутність і діяльність людини, наприклад лопата, вирваний з коренем бур'ян і т. п. Час для будівництва скрадка потрібно вибирати в проміжках між добовими перельотами птахів, інакше гуси, запам'ятавши це місце вдень, будуть його облітати стороною. В умовах степових і напівпустельних ландшафтів скрадок у вигляді виритої ями - єдиний засіб, що робить видобуток гусака невипадковою. Досить замаскована яма, вирита на підвищення, дозволяє вести по них стрілянину з досить близької відстані.

Сідати в скрадок треба завчасно, тобто вранці - затемна, і ввечері - до заходу сонця. У скрадке треба намагатися не видавати свою присутність, у гусей дуже хороший зір.

Необхідно пам'ятати, що з'явилися першими поодинокі гуси - не хто інший, як «розвідники», проясняють обстановку попереду летить зграї, яких треба пропустити без пострілу. Інакше караван змінить напрям польоту.

Під час стрілянини по налетіла гусячої зграї треба спостерігати за поведінкою птахів після пострілу. Вздрогнувшее від потрапляння гусак може якийсь час продовжувати політ, а потім впаде або спланує на землю.

При полюванні на гусей використовують різні види приманок. Зміст живого манного гусака проблематично і доступно лише деяким сільським мисливцям, дерев'яні чучела важкі. Тому основним засобом для підманює гусей залишаються фанерні, бляшані й, що мали велику популярність останнім часом, об'ємні профілі.

З профілями полюють або на кормових полях, або на мілководдях, куди гуси прилітають годуватися.

Оскільки профілю видно тільки з боку, встановлювати їх потрібно перпендикулярно один одному. Тоді з якого боку не з'явилися гуси - профілі будуть помічені ними.

Гусь - міцна на бій птах. Стріляти її слід дробом не дрібніше 1. На дальній дистанції і ближче до зими разом з нулевкой можна використовувати дрібну картеч. Стрілянина по гусям частіше ведеться на дальню дистанцію, тому патрони повинні бути споряджені із застосуванням засобів, поліпшуючих купчастість дробу.

0 коментарі:

Дописати коментар