Полювання на козулю

Полювання на козулю здавна вважається увлекательнейшим і, в своєму роді, аристократичним заняттям. Звичайно, якщо мова йде не про колективне заході, де результат багато в чому зумовлений, і питання лише в тому, кому саме з мисливців пощастить цього разу. Не залишає інтриги і полювання на козулю з мало-мальськи навченими собаками, не обов'язково гончими. Інша річ - полювання індивідуальна, вимагає скасувати стрілецької підготовки і цілого комплексу мисливських навичок, по праву об'єднуються поняттям «професіоналізм».

Козулі, широко розповсюджені на просторах вітчизняних мисливських угідь, є типовими представниками сімейства оленів. Головна їх відмінна риса - відносно невеликі розміри і практично відсутність будь-яких можливостей захиститися від великого хижака, тим більше від людини. Але зате тонкий слух, відмінний нюх, прекрасна реакція і швидкі ноги козулі - найкраща гарантія її безпеки. Зробити точний постріл, коли косуля стрімко йде довгими стрибками, дуже непросто. Та й наблизитися до неї вийде далеко не у всякого мисливця.

Індивідуальне полювання на козулю може бути зведена до наступних різновидам:
- Крадіжку або з підходу
- Із засидження, засідки або з вишки
- З під'їзду

Останній варіант, який передбачає використання коня для максимального наближення до нічого не підозрюючи видобутку (стукіт кінських копит не сприймається козулями як загроза), в наші дні мало популярний. Зате інші два - просто втілення самої суті спортивної аматорського полювання.

Полювання на козулю з засідки або з вишки вимагає від мисливця:
- Уважності, вміння «читати» сліди і враховувати напрям вітру для безпомилкового вибору місця засідки;
- Терпіння, вміння тривалий час залишатися непомітним, тобто не виробляти будь-яких шумів і різких рухів;
- Точності у стрільбі, оскільки мається шанс лише на один постріл, а можливість переслідування вислизаючої видобутку технічно неможлива.

Козулі воліють користуватися находжені стежками, улюбленими кормовими угіддями і водопоями. Досвідченому слідопити не важко "вирахувати" оптимальну позицію для обладнання засидження. У загальному випадку, перевага віддається вишці: більше сектор огляду, менше незнайомих, що тривожать косулю об'єктів на землі, вища безпека для випадкових «сторонніх» (горизонтальні постріли потенційно небезпечніше, ніж спрямовані зверху вниз).

Полювання на козулю скрадання (з підходу) починається з ретельного вивчення слідів, встановлення їх свіжості, характеру переміщення тварин: годівля, втеча від небезпеки і т.д. У кожному разі, мисливець рухається проти вітру, прислухаючись, звертаючи підвищену увагу на зарості чагарника, тростини, інші можливі укриття. По «довгим» слідах, що свідчить про квапливості стада, допустимо прискорене пересування, а ось неспішні «наброди» годуються косуль - сигнал до граничної пильності і підвищеної боєготовності. Помітивши тварина, важливо уникнути непідготовленого пострілу: в ​​видніється голову, фронтальний абрис або навпаки - прямо позаду. Слід дочекатися, коли косуля встане боком до мисливця, оскільки стріляти доводиться з досить великої відстані, по дуже чуйною і швидкої видобутку.

Загальні умови успішності полювання на козулю, крім уже названих, такі:
- Відсутність скриплячому взуття та амуніції, шарудливої ​​одягу, будь-яких скільки-небудь виражених «людських» запахів;
- Плавність та безшумність переміщення короткими переходами з паузами, коли мисливець завмирає зовсім нерухомо;
- Вибір оптимальної погоди для полювання: вітер, дощик або, краще, відразу після дощу, невеликий сніжок, поземка;
- Правильний вибір часу доби: переважніше - на ранковому світанку, коли козулі менш пильні.

1 коментарі:

Ukr Form сказав...

Для комфортного полювання обов'язково потрібні якісні речі, особливо взимку без теплого бушлата ніяк, кому потрібно подивіться на сайті https://uaform.com.ua/ua/g111658760-bushlaty-zimnie-vsu.

Дописати коментар