Годування собак

Стійкість печінки і нирок собаки до шкідливих впливів значно нижче, ніж у людини, тому всі гострі приправи, соуси, соління, копченості, кондитерські та борошняні вироби для пса шкідливі і можуть призвести до порушення обміну речовин, ожиріння, задишці, захворювань внутрішніх органів.

Годувати собаку всім тим, що їсте ви, не слід!

Травна система собаки - система хижака-м'ясоїда. Собака не жує, а відриває і заковтує великі шматки їжі. Її розвинені хижі щелепи вимагають діяльної роботи, вони не призначені для манної каші і солодощів. Травний тракт вимагає одноманітного годування концентрованими кормами. Ніяких супів, болтушек, рідких каш водотоннажністю з відро не повинно бути навіть для дуже великих собак.

Хижак в природі з'їдає здобич з великою кількістю крові, вмістом шлунка і кишечника, дрібними і великими кістками, шматочками шкури. Кров можна замінити водою і солоним оселедцем, кістки - сирої кісточкою, шкуру здобичі - шкуркою вівці і кролика, вміст шлунка - вареним рисом. Найбільше собака любить м'ясо, але не відмовляється і від риби. Бажане ласощі - хрящі і ніжні яловичі кістки. Сгризая їх, собака зміцнює зуби, а головне - задовольняє потребу в мінеральних солях. М'ясо не повинно бути пісною. Собака переносить до 15 г жиру на кілограм своєї ваги. Годувати можна і свининою, не треба побоюватися глистів - магазинне м'ясо проходить експертизу. Задихнувшись у поліетилені м'ясо може викликати отруєння, тому зберігати його краще в пергаменті в морозильній камері.

Щодня собаці необхідно 10-25 г сирого м'яса на 1 кг ваги, але можна, в крайньому випадку, і 5 р. Для великих і робочих собак необхідно 2-3 годування на день маленькими порціями. У миску кладуть шматки риби і м'яса в співвідношенні 2/3 м'яса і 1/3риби. В якості

наповнювача можна використовувати відварений рис з тваринним жиром або рослинною олією (окремо рис давати не можна). Додають 5-15 г сирої печінки (для поповнення вітамінів А, D, Е).

У їжу можна включити сир (сирники або сирники засвоюються погано), варене яйце, оселедець.

Молоко корисно тільки годуючим сукам і щенятам, притому тільки у свіжому або сквашеного вигляді (прокисає може викликати розлад травлення). Тривале молочне годування веде до повноти і млявості травлення цуценят.

На підлозі в плоскій мисці завжди повинна бути чиста свіжа вода.

Середнім собакам в день необхідно 300 г м'яса, 100 г молочних продуктів, 150 г відвареного рису чи хліба, 25 г жиру, 20 г кісткового борошна. При підвищенні навантаження калорійність збільшують за рахунок жирів і білків, але не вуглеводів.

Аптечні вітаміни при правильному годуванні не потрібні. Надлишок вітаміну D, фітину, гліцерофосфату кальцію може призвести до протилежних результатів .. Вітамін С собаки синтезують самі.

Один розвантажувальний день в тиждень (трохи сухарів і чистої води) не зашкодить дорослому собаці - завжди буде хороший апетит, і вона не буде вередувати в їжі.

Стручкові (горох, боби, сочевиця) кишечник собак не переварює, вони викликають бродіння і гази. Не можна давати гарячий, скислий, перебродив або замерзлий корм. Дуже шкідливі варені кістки. При варінні їх компоненти сильно денатуруючих і собака нездатна їх перетравлювати. Поїдання варених кісток веде до утворення вапняного калу, який насилу проходить і подразнює стінки прямої кишки. Нерідко бувають проколи кишечника вареними кістками, в той час як сирі, навіть трубчасті не ушкоджують кишечника (за висновками ветеринарів).

Яєчна шкаралупа і крейда засвоюються не більше ніж на 3 відсотки, тому додавати їх в їжу немає необхідності.







А. Шірант

0 коментарі:

Дописати коментар