Латвійська гонча

В умовах Латвії , де невеликі лісові масиви чітко розмежовані на квартали, де дозволено лише колективне полювання облавного виду, був потрібний невеликий собака з коротким пошуком і порівняно невеликою в'язкістю, позивиста, легко керована, працююча в тісному контакті з ведучим. Їй відводилася роль загонича, тобто гончак в загороді повинен був йти попереду свого ведучого і гучним гавкотом, а потім коротким переслідуванням виставляти звіра на лінію стрільців. Пораненого звіра (кабана, косулю, лося, оленя, лисицю і зайців) вона повинна була розшукувати по кривавому сліду.
Основою для виведення нової породи послужила старовинна курляндска гонча, раніше широко поширена в Прибалтиці.

Планова селекційна робота почалася з ретельного обліку і відбору собак бажаного типа, розкиданих по районах і окремих хуторах. Вона ускладнювалася тим, що всі помісі були невідомого походження. Тому застосовували метод розведення від кращого, без врахування походження і міри спорідненості виробників, якщо вони володіли найбільш відповідним для проектованого стандарту типом. У основу створення латвійського гончака належало вимога до зростання - для вижлеців 43 48 см, вижловок 40 - 46 см.
У 1971 р. комісією Всесоюзної кінологічної поради був рекомендований, а потім затверджений Міністерством лісового господарства Латвійською РСР стандарт латвійського гончака, уточнений в 1981 р.
Стандарт
Загальний вигляд, зростання, тип конституції, поведінка. Собака нижче середнього зростання, міцного і сухого типа конституції. Висота в загривку вижлеців 43 - 48 см (бажане зростання 45 см), вижловок на 2 см менше. Індекс розтягнутості для вижлеців 104 - 108, для вижловок 106 - 110. Тип поведінки урівноважений, рухливий. Недоліки: незначне відхилення від типа конституції. Висота в загривку вижлеців 49 - 50 і 41 - 42 см, вижловок 47 - 48 і 38 - 39 см; зкороченність або подовжена формату, слабо виражена низькоперєдість, высокозадість. Пороки: висота в загривку вижлеців вище 50 і нижче за 41 см, выжловок вище 48 і нижче 38 см; рихла, груба і суха конституція; розтягнутий і квадратний формат; різко виражена низкопередість і високозадість; боязкість і млявість.
Забарвлення. Чорний з різко обмеженими підпалинами. Недоліки: чепрачний забарвлення вижловок, погано обмежені або світлі підпалини; чорнота на морді і на лапах; невеликі білі відмітини на грудях і на ногах. Пороки: чепрачний забарвлення вижлеців; великі білі відмітини на грудях і на ногах. Рябе забарвлення - дискваліфікуючий порок.
Псовина (шерсть). Блискуча, коротка, завдовжки 2 - 3 см, рівна, пряма, жорстка. Підшерсті розвинений слабо. На нижній стороні хвоста шерсть трохи довша. Недоліки або пороки (залежно від міри вираженості): надмірно довга або хвиляста.
Шкіра, мускулатура, кістяк. Шкіра щільна, еластична, без складок і обвислостей. Добре розвинена мускулатура. Кістяк міцний, але не грубий. Недоліки або пороки (залежно від міри вираженості): легкість або грубість кістяка, слаборозвинена мускулатура.
Голова. Клиноподібна, суха. Черепна коробка помірно широка; перехід від лоба до морди нерізкий. Довжина морди рівна або трохи коротше за довжину черепної частини. Морда пряма, паралельна лінії лоба. Губи сухі, щільно прилеглі. Мочка носа чорна. Недоліки: широкий лоб, різкий перехід від лоба до морди, скуластість, коротка морда, трохи відвислі губи. Пороки: сира, груба, горбоноса, кирпата або опущена морда, сильно відвислі, сирі губи.
Вуха. Подовжені, майже овальної форми, низько поставлені, прилеглі до голови, покриті короткою шерстю. Пороки: короткі, трикутні, широко поставлені, на хрящі.
Очі. Середньої величини, темно-карі і карі. Розріз вік округлий. Недоліки: маленькі, світло-карі. Пороки: великі, опуклі, світлі.
Зуби і прикус. Великі, білі, міцні; прикус ножиці подібним.
Шия. Коротка, округла, м'язиста, без складок шкіри. Недоліки: надмірно довга або коротка. Обвислість шкіри під гортанню.
Груди. Широка, довга, овальної форми, опущена до ліктів. Недоліки або пороки (залежно від міри вираженості): вузька, плоска, бочкоподібна, така, що трохи не доходить до ліктів.
Загривок. Виділяється над лінією спини, широка. Недоліки: слаборозвинена, не виділяється над лінією спини.
Спина. Пряма, широка, м'язиста. Недоліки: вузька, м'яка. Пороки: провисла, горбата.
Поперек. Коротка, м'язиста, злегка опукла. Недоліки: подовжена, вузька. Пороки: довга, провисла, горбата.
Круп. Широкий, короткий, м'язистий, злегка похилий. Недоліки або пороки (залежно від міри вираженості): прямій, вузький, скошений.
Живіт. Підібраний. Недоліки: надмірно підтягнутий або опущений.
Передні кінцівки. Сухі, костисті і м'язисті. При огляді спереду - прямі і паралельні. Довжина передніх ніг складає близько 50% висоти собаки в загривку. Кут плечолопаткового зчленування дорівнює 110 - 115'. Лікті направлені строго назад. Недоліки або пороки (залежно від міри вираженості): прямі плечі, лікті, що вивернули, викривлені передпліччя, размет, клишоногість, похилі і прямовисні (козинец) п’ясти.
Задні кінцівки. Сухі, костисті, м'язисті. При огляді ззаду - прямі і паралельні. Кути зчленувань добре виражені. Недоліки або пороки (залежно від міри вираженості): недостатньо виражені кути зчленувань, короткі гомілки, зближує або вивернутость скакальних суглобів, наявність прибуткових пальців.
Лапи. Круглі, склеписті, з щільно стислими пальцями. Недоліки або пороки (залежно від міри вираженості): подовжені, плоскі, розбещені.
Гін (хвіст). Шаблевидний, в підстави товстий, до кінця поступовий звужується. Довжина хвоста на 1 - 2 см нижча за скакальні суглоби, опущений або піднятий трохи вище за лінію спини. Недоліки: подовжений або декілька укорочений серповидний, з невеликою сваленностью (повихнутостью), слабо покритий псовиною або надмірно одягнений, з невеликим підвісом. Пороки: викривленість, кольцеобразність, сильна сваленность, великий підвіс (мітелкою), подовжена (нижче за скакальний суглоб).

1 коментарі:

Unknown сказав...

Hello, I am very sorry but this photo is Lithuanian Hound.

Дописати коментар