Визначення віку зайця

Регулювання полювання завжди може посприяти можливість правильного визначення статі і віку видобувається особини. Якщо перше зазвичай сильних утруднень не представляє, то визначення віку зайця - завдання не з простих. Відрізнити прибуток, який досяг своєї максимальної маси тварини, від старої, що не представляє мисливської цінності особини непросто, але дуже важливо.



Метод Штроха.
У зайців зовнішні вікові ознаки зберігаються дуже недовго - вже до осені молодих особин з весняного посліду не відрізнити на око від їхніх батьків. До кінця мисливського сезону встигає підрости навіть річний молодняк, особливо якщо стояло ситне і сприятливе літо. У охотхозяйственной практиці зазвичай рідко задаються питанням визначення віку зайця. Щоб визначити приріст заячого поголів'я в господарстві цілком достатньо вміння розділяти зовні прибулі покоління від старшого. Для цього існує кілька методів, які дозволяють робити це з високою точністю. Один з них доступний кожному мисливцю, який бажає уточнити дані про свій трофей, перебуваючи прямо в поле. Даний метод грунтується на визначенні окостеніння нижнього кінця променевої та ліктьової кістки над зап'ястям. Для цього просто потрібно зігнути передню лапку зайця під прямим кутом і через шкурку промацати наявність (або відсутність), а також розміри хрящового потовщення на закінчення ліктьової кістки, на 1-2 см. вище згину. Хрящова тканина у молодого зайця сильно потовщена і без праці прощупується через шкіру. Саме за рахунок цього хряща йде зростання кістки у прибуток тварини. Згодом окостеніння хряща припиняється і зростання кінцівок. Якщо вам захочеться не тільки обмацати, а й подивитися, чи можна зробити поздовжній надріз, здерти з зчленування шкурку. Це буває необхідно з тієї причини, що, обмацуючи наосліп, можна прийняти за хрящ гороховідной кістка зап'ястя. Вона відразу ж випирає збоку при згинанні лапи навіть старого зайця. Даний метод був розроблений і застосований вперше в 1931 р. німецьким професором Штрохом. Метод так і названий на прізвище творця - метод Штроха.
На жаль, таке визначення віку зайців практично працює лише протягом одного року. Відсоток помилки зростає з кожним осіннім місяцем, і сеголетки все частіше можна прийняти за вже перезимувало зайця через погано прощупується горбка. Однак при оголенні ліктьової кістки із зап'ястям буває добре видна ростова платівка - прошарок хрящової тканини між головкою кістки і її тілом. У наших широтах ця хрящова смужка може зберігатися у молодих зайців з останнього посліду навіть до січня наступного року.
Інші методи.
За кордоном, де дуже трепетно ​​ставляться до визначення приросту русака, замість людських очей краще вдаватися до рентгену, за допомогою якого легко встановити стадію окостеніння. Так без помилок виявляють звірків однорічного віку і навіть старших вікових груп. У мисливських господарствах інтенсивного напрямку визначається група сеголеток навіть по масі кришталика ока, але робиться це вже в лабораторних умовах. Маса сухого кришталика в 270-275 мг буває тільки в особин, які народилися в поточному році. Цей метод застосовують звичайно в кінці мисливського сезону, тому що навіть в січні (на відміну від методу Штроха) визначення зайця і його віку по кришталику не змінюється.
Абсолютна ж кількість років, прожите зайцем, встановлюється лише по зрізу нижньої щелепи. Після вельми складною лабораторної обробки щелепної кістки вік звірка виявляється по числу шарів в ній (як на зрізі стовбура дерева). По всій видимості, заячий вік на волі рідко перевищує чотири роки. За результатом даного методу, на частку чотирирічних зайців доводиться не більше 4-5% всіх пройдених проб. Сеголетки в середньому складають половину відстріляних в одному і тому ж господарстві зайців (що підтверджує катастрофічно низький приріст цих тварин). Можна ще додати, що в розплідниках і зоопарках деякі зайці проживали по десять і більше років, хоча взагалі-то ці звірі погано переносять неволю.

0 коментарі:

Дописати коментар