Манки

Щоб привернути увагу гусей на полюванні використовуються всілякі манки, що імітують крики цих птахів. Вони бувають найрізноманітніші від дуже дорогих, виконуваних з цінних порід дерева, до більш простих і дешевих. Для виготовлення дорогих, подарункових манкою застосовують деревину таких рідкісних цінних дерев, як чорне, зеброві, палісандрового дерева у поєднанні з горіхом, вишнею, які ретельно обробляються і настроюються. Завдяки цьому звучання виходить м'яке, живе з зазивним тембром, відповідним для більшості порід гусей. Дешевші манки виготовляються з оргскла. Манок складається зі стовбура, вставки, яка вставляється в стовбур. Існують також електронні манки, якими користуються дуже багато мисливців на гусей. Управляти таким манком потрібно з великою обережністю і умінням, щоб не злякати зграю.



При використанні манка потрібно знати, що його голос, на відміну від голосу птиці, дає відлуння, і гуси відчувають це і їх легко злякати. Тому використовувати електронний манок з більшою ефективністю можна тільки в полі. Застосовуючи для полювання на гусей манок потрібно також пам'ятати про те, що гуси не просто кричать, а перемовляються між собою і необхідне вміння маніпулювати манком.

Існує також думка деяких вчених, що гуси, перебуваючи на годуванні кричать не для того, щоб залучити пролітають повз побратимів і приєднатися до бенкету, а навпаки, щоб відлякати конкурентів від хлібного місця. Але якщо поспостерігати за гусьми уважніше, то можна виявити, що ці стадні птиці, перебуваючи в місцях годування, збиваються у величезні табуни і не прагнуть до віддалення один від одного. Це швидше за все викликано інстинктом самозбереження. Ватажок пролітає зграї, почувши крики побратима і, побачивши зграю, робить цей вибір. Тому приманювати гусей на полюванні потрібно обов'язково.

Щоб ефективно використовувати дерев'яний манок, потрібно володіти хорошим музичним слухом і пам'яттю, вслухатися в природу. Завдяки цим якостям, мисливець не відлякає птицю, а дуже точно відтворить голос гусака. При роботі з манком має значення мелодія звуку, ритм, висота тону. Досвідчений мисливець завжди уважно вслухається в крики гусей, вони для нього представляють не просто одноманітний гвалт, а безліч по характеру, відтінків звуків. Використовуються також високоякісні записи голосів птахів.

Манок, який повинен бути постійно готовий до роботи, ретельно налаштовується. Досвідчені мисливці віддають перевагу манка з постійною настройкою, а не із змінною, тому вони спонтанно можуть змінити налаштування і при полюванні не приманити дичину, а відлякають її. Звертатися з манкою потрібно дуже акуратно і зберігати їх потрібно в сумці з м'якого матеріалу - замші або полотна, оберігати від забруднень. При обережному поводженні манок може служити десятиліттями. Під час полювання манок кріпиться коротким шнуром до коміра або верхньої петлі. При ходьбі манок не повинен стикатися і стукати по бінокля або гудзиків. Не потрібно використовувати на полюванні манок занадто часто, краще видати декілька принаджують звуків і зробити паузу, а потім знову їх повторити.

0 коментарі:

Дописати коментар