Виготовлення чучел звірів

Для виготовлення опудал дрібних і середніх ссавців необхідно мати приблизно такі ж інструменти та матеріали, які перераховані в опублікованій раніше статті про набиванні опудал птахів. Тому, не повторюючи вже сказаного, перейдемо безпосередньо до викладу самого процесу роботи.

Перш за все, потрібно уважно оглянути видобутого звірка, щоб визначити, чи придатний він для виготовлення опудала: голова його не повинна бути розбита і всі кінцівки повинні бути цілі. З сильно пошкодженої тваринного навіть при великому навичці хорошого опудала не зробиш. Якщо тушка придатна для наших цілей, приступають до зйомки шкурки.



Тушку звірка кладуть на спину і скальпелем розрізають шкурку на черевці - від анального отвору до кінця плечового пояса, намагаючись при цьому не прорізати м'язову тканину живота. Потім лівою рукою захоплюють край шкурки з лівого боку розрізу, а великим пальцем правої руки відділяють шкірку від м'язів; відшарованої місця присипають крохмалем. Коли шкурка знята до колінного суглоба задньої кінцівки, останній перерізають.

Відокремлюють шкірку біля основи хвоста. На статевих органах і біля заднього проходу шкурку знімають до вивідних отворів, де перерізають канали повіки, намагаючись при цьому не пошкодити шкірку. Губи підрізають біля самих ясен, а носовий хрящ - якомога ближче до кісток черепа.

Зняту шкурку очищають від жиру, залишків м'язів і плівки сполучної тканини. На кінцівках шкурку вивертають до пальців і очищають кістки від м'язів. Відшаровує вушні хрящі від шкіри, від основи до вершини вуха, але не до кінця.

Далі шкурку обробляють наступною сумішшю: одна частина аллюмінекаліевих квасцов і три частини кухонної солі. Цю суміш втирають в шкірку. Лапки при цьому вивертають міздрею назовні, а в хвіст наливають насичений розчин солі і квасцов. На другий день потрібно переглянути шкірку і додатково покрити сумішшю погано або кишку. Захопивши правою рукою звільнене підставу хвоста і притримуючи шкірку лівою рукою, висмикують кістякову основу хвоста зі шкіри.

Потім оголюють і перерізають колінний суглоб правої задньої кінцівки, знімають шкірку зі спини та з боків до плечового пояса, перерізають передні кінцівки в ліктьових суглобах.

Знімаючи шкурку з голови, з великою обережністю підрізають вуха у їх підстави.

промазані місця. У такому стані шкурка повинна полежати два-три дні.

Від тушки потрібно відокремити голову звірка, виварити її і очистити череп. Голову молодого звіра треба варити недовго, щоб череп не розвалився на складові його кістки.

Поки шкурка квасити, можна приступити до виготовлення тушки (манекена). Для цього потрібно відразу ж визначити позу, яка буде додана опудалу, звір може сидіти, йти, бігти, дертися по стовбуру дерева і т. д. Для кожної з поз повинен бути виготовлений і відповідний манекен. Велику користь у правильному виборі пози тварини можуть надати хороші фотографії чи малюнки. Щоб визначити розміри, об'ємність манекена, необхідно мати перед очима тушку звірка, що залишилася після зйомки шкурки.

Манекен виготовляють із злегка змоченою водою стружки. Дивлячись на тушку звірка, скручують із стружки відповідної довжини джгут і туго пов'язують його кордової ниткою. Потім по поздовжній осі джгута пропускають дріт, один кінець якої загинають назад у джгут, а інший залишають вільним. Тепер згинають джгут відповідно задуманої позі опудала та підмотувати до нього пучки стружки там, де це потрібно. При цьому потрібно весь час приміряти манекен до тушки, намагаючись, щоб він якомога більше відповідав їй як по довжині, так і за обсягом.

Потім до манекену прикріплюють череп. Для цього стирчить з манекена дріт пропускають через потиличний отвір черепа в носове. Тут виходить назовні кінець дроту відкушують кліщами, а в носову порожнину вставляють дерев'яний клин так, щоб він притиснув і закріпив дріт. Щоб голова добре трималася, в потилиці черепа з двох сторін просвердлюють отвори і пропускають через них тонкий дріт, кінці якої прикручують до шиї. Натомість віддалених м'язів до черепа примотують нитками відповідної товщини пласти дрібної пакувальної стружки.

Тепер манекен го Відзначивши на ньому місця прикріплення кінцівок відповідно пропорціям тушки звірка, можна його відкласти і взятися знову за шкірку.

Квашену шкурку вивертають міздрею назовні і отмінают, тобто Скобля і злегка потягують її в різні боки. Якщо шкурка забруднена, то її потрібно відмити милом в теплій воді, після чого необхідно ретельно прополоскати, як можна суші витерти рушником і остаточно досушити, натираючи крохмалем і час від часу струшуючи. Потім необхідно змастити розчином мездру аллюмокаліевих квасцов з сіллю.

Приступають до набивання кінцівок. Якщо вирішено зробити опудало звірка, що сидить на задніх лапках, то для них беруть більш товстий дріт, ніж для передніх. Шматки дроту повинні бути в два рази довше кінцівок, кінці дроту заточують з двох сторін. Дріт вводять між кістками так, щоб вістря її проткнуло посередині. Знаючи товщину підставки або сучка, на якому буде укріплено опудало, дріт протягують на відповідну довжину. Потім кордової ниткою прив'язують дріт до кісток і згинають її в зчленуваннях відповідно природним вигинів суглобів кінцівок тушки. На кістки і зігнуті з дроту зчленування накладають шари вати, клоччя або стружки (залежно від розмірів звіра) і туго примотують їх нитками. Все це не повинно перевищувати обсягу віддалених м'язів.

Для хвоста беруть дріт і рівномірним обертальним рухом намотують на неї довгий очищений від костриці шматок клоччя. Підготовлену таким чином основу вставляють у хвіст.


Покінчивши з кінцівками і хвостом, шкірку ще раз змащують розчином квасцов і солі, а під відшарованої вушні хрящі подлепляют трохи скульптурної глини. У вуха таких звірів, як заєць і лисиця, вкладають шматочки картону відповідної форми і величини.

Якщо опудало звіра припускають зробити із закритим ротом, губи шкурки зшивають непомітним швом з внутрішньої сторони. Якщо ж, навпаки, звір буде з розкритою пащею, потрібно в череп, між щелеп, закласти дерев'яний брусок - сухар, щоб щелепи не зімкнулися. Череп обмазують скульптурної глиною, що дає можливість відтворити всі деталі рельєфу голови, які неможливо було виконати за допомогою обмотки стружкою.

Після такої попередньої підготовки приступають до монтажу опудала.

Шкірку вивертають хутром назовні і надягають на манекен. При цьому шкірка голови повинна облягати череп так, щоб розріз століття збігався з очними западинами.

Між шкіркою і манекеном, з боку спини, прокладають рівномірної товщини пласт вати або клоччя. Потім приколюють до манекену у відповідних місцях згідно з попередньою розміткою кінцівки і хвіст.



Перш ніж зашивати шкурку змонтованого опудала, потрібно ще раз перевірити лінії манекена, його вигини, звіряючи з фотографією або малюнком тварини і, якщо це потрібно, виправити.

Зашивати опудало починають з грудей частина шнура швом. Після декількох стібків слід підбити клоччям чи ватою живіт, груди й боки відповідно до обсягів живого звірка.

Зашивши опудало, прикріплюють його до підставки і приступають до остаточної обробки.

Якщо на опудалі видно горби від неправильно покладених пластів підбиття, то це можна виправити, проколів голкою шкірку і пересунувши нею відповідним чином пласти підбиття.

Через очні отвори просовують пінцетом під шкірку шматочки глини, укладають їх під верхньою губою і, обминаючи пальцями шкірку, надають контурах морди природний вигляд. У опудала з відкритою пащею глину підбивають через рот під верхню губу і підборіддя. Коли досить точно оформлені верхні і нижні губи, слід зробити зморшки на морді, що з'являються при оскалі. Для цього від носа до очей вичавлюють голкою зморшки; щоб при висиханні шкурки зморшки не деформувалися, їх підколюють шпильками. Нижні губи стягують ниткою, пропущеною поперек щелепи, через проміжки між зубами.

Розсунувши пінцетом повіки, вставляють очі. У очні западини попередньо підкладають небагато скульптурної глини. Очі вдавлюють в глину, намагаючись зробити це таким чином, щоб вони були

на рівні очниць. Коли обидва ока вставлені, слід перевірити симетричність їх розташування, якщо потрібно - підправити і підколоти шпильками кути зіткнення століття.

Штучні очі мають певний стандарт. Кожен міліметр відповідає одному номеру. Наприклад, у зайця очі діаметр дорівнює 15 міліметрів, отже, потрібно брати очі № 15. Для опудал зайця і лисиці очі можна робити з денець пробірок відповідного діаметру, які відпилюють напилком і розфарбовують відповідним чином зсередини масляною фарбою. Для опудал звірів меншої величини очі можна виготовляти з старих лампочок від кишенькового ліхтаря.

Пальці кінцівок розправляють пінцетом і приколюють шпильками до підставки. На вуха опудала з обох сторін накладають смужки щільного паперу, приколюючи їх шпильками або прошиваючи ниткою.

Для подальшої роботи необхідно приготувати клейову мастику. Беруть невелику кількість Кнопа (тертої папери) або подрібнену газету, заливають склянкою гарячої води і варять протягом тридцяти хвилин. Отриману масу віджимають і змішують з рідким гарячим столярним клеєм до консистенції сметани. Потім до цієї клейовий масі підсипають просіяний крейда н місять на фанерці або шматку жерсті до густоти віконної замазки. Отриману мастику до вживання в справу зберігають у вологому ганчірці.

Коли опудало підсохне, з клейової мастики виліплюють штучні ясна й мова. Щоб правильно виконати це, потрібно заздалегідь придивитися до контурів рота і мови тварини, а ще краще - зробити відповідні замальовки.

Коли всі опудало остаточно висохне (на це потрібно від 15 до 30 днів), потрібно підфарбувати олійною фарбою мова, ясна, губи і ніс звіра. Фарби розводять розчинником № 2. Коли фарба висохне, язик і ніс звірка покривають безбарвним лаком.

Готове опудало причісують жорсткою щіткою або гребінцем.

2 коментарі:

Unknown сказав...

Хто може професійно виготовити чучало тигра?

Unknown сказав...

скільки дасте за роботу ічи є череп як знята шкіра nafus@ukr.net

Дописати коментар