лягаві

До порід цих собак у нас в країні ставляться так звані острівні лягаві, виведені в Англії, і континентальні лягаві, виведені на континенті, в Європі. Острівні лягаві: пойнтер, шотландський сетер, або гордон, ірландський і англійський сетери. Континентальні лягаві: курцхаар (короткошерста) і дратхаар (жорсткошерстна).



Лягавих собак властива велика збудливість, рухливість, енергійність пошуку дичини на полюванні. Швидко пересуваючись то в одну, то в іншу сторону перед мисливцем (човником), лягавий собака відшукує таящуюся в траві або в чагарниках пернату дичину, завмирає перед нею в напруженій позі, робить стійку і по команді господаря кидається вперед, піднімаючи птицю на крило і підставляючи її тим самим під постріл.

Історія виникнення порід лягавих собак сходить до давніх соколиним полюванням, на яких собаки повинні були відшукувати дичину і піднімати її на крило, щоб мисливці вчасно напускали своїх соколів. У середні століття, коли разом з соколиним полюванням була дуже розвинена ловля птахів наволочнимі (накидними) мережами, у лягавих розвинули і закріпили спадково прагнення до стійки, тобто до більш тривалої зупинки у виявленої дичини перед кидком на неї. І зараз, коли вже змінилися сотні поколінь лягавих собак, це якість закріплено вже настільки, що молоді собаки часто самостійно, будучи ще не навченими, роблять стійку по вперше зустрілася пернатої дичини.

Всі лягаві собаки відрізняються великою прихильністю до людини. Вони легко піддаються навчанню і часто крім виконання звичайних мисливських наказів дивують вмінням на прохання господаря подавати його взуття, одяг або відшукувати кого-небудь з членів сім'ї.

Порода лягавих. Англійський сетер - приземкувата собака з довгою і злегка хвилястою шерстю, з широкими висячими вухами і шаблеподібно вигнутим хвостом. Висота в загривку у псів 54 - 62 см, у сук - 52 - 60 см. Основний тон фарбування білий, за яким можуть бути різних розмірів і форми чорні, жовті або коричневі плями.

Англійська сетер відрізняється швидким пошуком в низькому, так званому сланкі, галопі. Тільки в нього буває лежача стійка. За характером це дуже збудлива, здатна до тривалої роботи собака.

Ірландський сетер - зовні, мабуть, самий ефектний з сеттерів. Він високий на ногах (висота в загривку у псів 57 - 65 см, у сук - 54 - 62 см), менш розтягнутий, ніж англійська. Голова довга і суха. Його легко можна впізнати по довгій, хвилястою і яскраво-рудою вовни.

Ірландський сетер розшукує дичину на швидкому галопі. Це найтемпераментніший з сеттерів, з незалежним і самолюбним характером. Тільки наполегливим, рівним і ласкавим підходом можна виховати в ньому доброго друга та відмінного помічника на полюванні.

Шотландський сетер, або, як його ще називають, сетер-гордон, - найбільший з сеттерів. Висота в загривку у псів 60 - 67 см, у сук - 58 - 65 см. У нього приблизно така ж шерсть, як у двох попередніх, але вона чорного блискучого кольору, а на морді, грудях і лапах має яскраві руді підпалини.

Гордон самий спокійний і врівноважений з сеттерів. Його вивели для пошуків дичини не на відкритих просторах луків, а в чагарниках. Тому він відрізняється трохи уповільненим ходом, але витриваліші інших сеттерів і легше привчається до подачі дичини.

Пойнтер відрізняється від сеттерів короткою шерстю, дуже різким переходом від лоба до морди, схожим на прут хвостом. Висота в загривку у псів 57 - 65 см, у сук - 54 - 63 см. Забарвлення його може бути дуже різноманітним: чорним, кавовим, палевим або двоколірним з білими плямами або з чорним крапом.

Це сама енергійна, сама збудлива і стрімка лягавий собака з красивою манерою пошуку та скульптурно виразною стійкою.

Дратхаар (жорсткошерстна) і курцхаар (короткошерста) - німецькі лягаві. Це порівняно високі собаки. Висота в загривку у псів 68 - 70 см, у сук - 58 - 63 см. У курцхаара шерсть коротка, щільно прилегла до тіла, а у дратхаара жорстка і довга, на морді вона утворює «бороду» і «вуса». Хвости у собак цих порід купируются (коротшають штучно). Забарвлення приблизно однаковий: кавово-рябий з різними відтінками і сивиною.

Короткошерста лягава темпераментний і рухомий жорсткошерстний. Зате дратхаар більш пристосований до роботи у важких умовах у воді та холоді. У нас, і особливо в Європі, цих собак зараз використовують не тільки для традиційних полювань по болотяній і борової дичини, але й при полюванні на зайця і на великого звіра для добору підранків.

Натаска лягавих собак. Розповідаючи про лягавих собак, не будемо повторювати, як виховувати щенят. Для цих порід немає особливих команд або прийомів їх навчання. Натаскувати лягавих собак починають, коли їм не менше семи місяців. Головні команди, які ще до цього повинен навчитися виконувати цуценя: «лежати», «не можна», «вперед». Потім його навчають пошуку човником на довгому шнурі. При цьому треба домогтися того, щоб він виконував команди по свистку, змінюючи напрям ходу. Як повинні рухатися мисливець і собака, показано на схемі.

Починати натаску правильніше в луках по дупел або перепелові. Якщо немає місць, де водяться дупель і перепел, натаскувати лягаву можна і на моховому болоті по білій куріпці. Собаками, навченими по болотної дичини, легко привчається працювати і по борової. А ось перейти від борової дичини (білої куріпки) до болотної їй набагато важче.


При натаске у лягавої має виробитися вміння швидко і на великій площі виявляти дичину і піднімати її на крило під постріл мисливця. Собаку легко привчити до пошуку човником, але треба дуже уважно придивитися до того, яке в неї чуття (нюх). Необхідно домогтися того, щоб відстань між паралелями човника не перевищувало дальності чуття вашого собаки. Визначити ж ця відстань (воно буде різним за різних умов погоди) ви можете, вимірявши кроками відрізок від місця прічуіванія до самої дичини: зазвичай птах знаходиться в межах 10 - 15 кроків. Лягава з порівняно слабким чуттям може пропускати дичину на швидкому ходу, квапити її не слід.

Нюх - головне для лягавої. Серед сотень запахів трав та квітів на вологому лузі вона повинна знайти маленьку пташку - бекаса. Тому особливо цінуються собаки, які, йдучи на вітер з піднятою головою, здалеку і поверху прічуівают дичину. Від розвитку нюху залежить і правильна потяжка - повільне, обережне, але впевнене наближення до виявленої дичини по прямій або злегка вигнутої лінії.

Різні собаки по-різному і працюють. Одні з них, володіючи дуже стрімким пошуком, не можуть здалеку відчути дичину, а виявивши її, одразу, з ходу роблять стійку або навіть лягають. Інші, з хорошим нюхом, прічуівают птицю здалеку і роблять довгу, впевнену потяжку. За потяжкой слід стійка - зупинка в напруженій позі над самою дичиною або над її теплим слідом. І, нарешті, за командою «вперед» за стійкою слід підводка - швидкий і впевнений кидок собаки до дичини.

Якщо ваша собака не зробить першу стійку сама, її треба направити на дичину. Поки лягава зайнята пошуком, ви можете випадково підняти дупеля або бекаса і помітити місце, де птах села. Постарайтеся підвести собаку ближче до цього місця. Але й тут не кожна молода лягава завершує потяжку стійкою. Багато собаки, зачувши дичину зовсім близько, одразу кидаються на неї і, піднявши її на крило, пускаються навздогін. Не пропустіть цей момент. Як тільки птах злетить, скомандуйте: «Лежати!" І одерна вашу вихованку за поводок з допомогою довгого шнура, на якому вона проходить ази полювання. Кілька таких уроків - і ви відучіть її кидатися за летить дичиною. Але дуже важливо, звичайно, щоб вже до цього лягава бездоганно і на будь-якій відстані виконувала вашу команду "лежати".

Ще до перших виходів у поле ви повинні привчити собаку не боятися пострілу, і добре, якщо під час першого зіткнення з дичиною ви відстріляти птицю, дасте обнюхати її собаці, а потім нагородите ласощами свою помічницю або просто приголубити її. На жаль, трапляються собаки різних порід, і в тому числі лягаві, які панічно бояться пострілів. Тоді привчати собаку до пострілу потрібно поступово, протягом декількох днів, починаючи просто з клацання курками, потім стріляючи капсулями, ослабленими зарядами і т. д. Стріляти ж повинен ваш товариш, а вам в цей час потрібно заспокоювати собаку, пестячи її.

Стійка лягавої - спадково закріплене якість, але іноді воно проявляється не відразу. Не сумуйте. Настане щасливу мить, і ваша собака замре в напруженій позі над бажаною дичиною. Тоді обережно підійдіть до неї, не відпускаючи повідця, погладьте її, дайте їй трохи постояти, а потім тихим, але рішучим голосом скомандуйте: «Вперед», - і ослабте повідець. Якщо собака не була на повідку, то під час перших стійок обов'язково пристібаєте її. Повідець або шнур можна залишити тільки після того, як лягава навчиться правильно відшукувати дичину і чітко виконувати стійки і підводки з заключній лежкий після підйому дичини на крило.

Ми не можемо утриматися від того, щоб не привести барвистий опис першої стійки лягавої, зроблене чудовим мисливським письменником Лісником (Дубровським):



«Із соромом, з огидою я наймав потайки всяких підозрілих особистостей собачого роду, брав на полювання явних негідників-собак: злодюжок, бродяг і нероб. Що ж приховувати? Я був з ними грубий. Ходи тут з різною гидотою, а мій чудовий Дік, хіба тільки говорити не вміє, зайнятий тим, що подає поноску вуличним хлопчакам.

З Діком я купався, гуляв. Картина, а не собака! Але черв'як ошуканих надій точив мені серце: балаганний пес, не здатний на благородні мисливські почуття. У глибині моєї душі загніздилися глуха неприязнь. На заході спекотного дня я безнадійно гуляв з Діком під селом і, прямуючи додому, за звичкою свиснув. На подив, Діка в ту ж мить у ноги не виявилося, тоді я озирнувся і застиг. Дік стояв на стійці. Я, затамувавши подих, підійшов до нього: сумнівів немає. Він дрібної напруженої тремтінням тремтів від голови до кінчика хвоста, як-то позеленілі очі блищали, ніздрі жадібно втягували повітря. Я простежив напрямок його палаючих очей. У напівзакритої скошеними стеблами ямці, смішно підвівши короткий носик і, певне, нітрохи не підозрюючи висіла над ним загибелі, спокійно сидів перепел.

Сам завмираючи від смутного хвилювання, я погладив Діка, заспокоїв його, відкликав і побіг з ним додому, там схопив рушницю і повернувся на те ж місце. Той чи перепел продовжував сидіти у своїй ямці, підвернувся чи іншого - я не знаю, але Дік чітко, по всіх мисливськими законами повів, зробив стійку і за наказом «піль!» Ступив уперед. Перепілка вилетів, впав убитий, і над ним, над мертвим, знову тремтячи, став Дік ».

Якщо ваша собака після стійки по команді «вперед» занадто жваво кинулася за дичиною, одерна її. А може статися, що вона робить стійку, але сходити з неї не захоче. Тоді самі постарайтеся показати їй, що ви кидаєтеся на дичину, але не заходьте вперед. Або натягніть поводок, ледь відтягнувши назад собаку, а потім разом з командою «вперед» відразу ослабте його.

Перехід від стійки до підводці - один з найскладніших моментів натаски, і тут, як в подібних ситуаціях і з іншими собаками, можна вдатися до допомоги вже. дослідної лягавої. Одного-двох уроків з хорошою «вчителькою» зазвичай буває достатньо.

Далі все буде залежати від того, як часто ви будете виходити на натаску і полювання з собакою. Намагайтеся урізноманітнити місця ваших походів і дичину. Спочатку буває корисно ходити з добре стріляє товаришем, щоб він стріляв, а ви уважно стежили за поведінкою собаки і при необхідності поправляли її.

Натаскувати лягаву можна і по підсадної птиці, використовуючи для цього перепела з підрізаними маховими перами. Підрізати пір'я (краще по чотири з кожного боку) потрібно так, щоб птах міг робити короткі перельоти. Щоб вона не загубилася, до лапок потрібно прив'язати довгу, в кілька метрів, нитку з червоним клаптик на кінці.

Випустіть перепела в полі з невисокою травою і, помітивши місце, де він сяде, пустіть туди човником проти вітру собаку. Дайте їй зробити стійку, потім через деякий час нехай вона підніме перепела на крило. Потім повторіть все спочатку, але вже по перемістився птиці. Ознайомившись детальніше з методами натаски лягавих, ви виявите, що в різних книгах даються іноді й різні поради.

Наприклад, одні мисливці під час відпрацювання команди «лежати» після підйому птиці пропонують користуватися батогом, інші зовсім не радять брати її для виходів на натаску. Вирішити це питання ви повинні самі. І, звичайно, собаку ніжну, образливу не можна навіть злегка стягують батогом. Вперту ж собаку, з «хорошою нервовою системою» можна і покарати, але знову ж в крайньому випадку.

----------------------------------

Якщо Вас цікавить заробіток на блозі переходіть по данім посиланні http://u.to/zlBfAg
dfd1f06f2175687d9b7fdc5006b082f2 

1 коментарі:

Unknown сказав...

взаємопіар ?http://oren30.blogspot.com/

Дописати коментар