На яких деревах краще видно білку?

Білка і дерево - поняття дуже і дуже близькі. Де живе білка? Правильно, на деревах, лише зрідка спускається вниз на землю. А дерева білка любить всякі: і сосну, і ялину, і березу, і осику, і модрину, і ... і всі-всі-всі на світі. Зовсім не обов'язково цей звірок сидітиме там, де є шишки. Білку однаково часто можна зустріти і на листяних, і на хвойних породах дерев. Був би ліс або чаща - а де пострибати, білка собі знайде.



Ми ж зараз поговоримо про те, на яких деревах і як важко «видивлятися» білок. Головна адже завдання мисливця в полюванні на цього звірка - вивідати, помітити білку серед деревних гілок до того, як білка сама помітить мисливця. Як виявилося, завдання це не так вже й проста. І дерева тут виступають для білки надійними союзниками.

Ялина
Найскладніше білку помітити на їли. А також і на інших «родинних» їй деревах - ялиці і кедрі. І, подивившись на ці дерева, нескладно здогадатися, чому. Ці дерева - «густі», крислаті. За їх гілками не те, що білок - ствола не видно. Ви тільки подивіться на їх крони! Хто завгодно сховається!

Любителі болючих полювань відзначають, що полювання на цього звіра саме в ялинових, ялицевих і кедрових лісах найбільш складна. Деякі мисливці беруть на таке полювання собак - лайок, щоб ті знаходили білок на цих деревах і гавкали на них, повідомляючи таким чином їх місце знаходження мисливцеві. Буває, гавкає собака, гавкає, надривається, а мисливець підходить до дерева, дивиться на нього, а білку в упор не бачить. Причому, в буквальному сенсі «в упор»: білка може сидіти прямо над головою у мисливця, але лапник її приховує так, що навіть у бінокль не розгляне. Мисливці, до речі, підрахували, що якщо в соснових лісах в середньому білку вдається помітити за 1-1.5 хвилини, то в ялинових - за три, а то й усі чотири. І далеко не кожна помічена білка в ялиновому лісі трофеєм стає.

Сосна
На другому місці за рівнем скритності йдуть сосни. Як бачимо, хвойні дерева - відмінні союзники для білки. Ялинки, кедри, ялиці - найнадійніші білячі союзники, сосни - будуть трохи гірше. Правда, сосни все ж неабияк поступаються лідерам (ялинам, кедра і ялиці) в маскувальних властивостях. Сосни занадто «лисі». І білка в їх кронах виявляється мисливцем куди швидше.

Взагалі, одне з найкращих місць полювання на білку - це сосновий ліс. Причому, якщо це молоді сосонки, низькорослі - взагалі відмінно. Ось йдеш лісом, чуєш цокіт по дереву, глядь вгору - і правда, сидить білка на дереві, горішок точить. Що робити? Прицілюватися і стріляти, звичайно! Звичайно, лапник робить свою справу - білку навіть на лисій сосні потрібно ще вивідати і вибрати вдалий момент для пострілу - інакше потрапите куди-небудь в гілку. Але в цілому, сосни - і поруч не стояли з ялинами, як укриття.

Листяні дерева
Говорячи про листяних деревах, ми маємо на увазі насамперед березу і осику. Ні, звичайно ж, білка не відмовиться пострибати і на тополях, і на кленах, і на будь-яких інших деревах. Міські парки тому підтвердження. Але ви ж, ми сподіваємося, не збираєтеся брати рушницю і йти добувати білок в міський парк? Сподіваємося, не збираєтеся. Ну от. А ось в диких місцях найбільш поширені листяні насадження - це березові гаї і осичняки. Там теж часто мешкають білки.

А ось надійними союзниками ці дерева для білок ну ніяк не є. Ви тільки подивіться на їх крони! Береза ​​... так і хочеться, щоб на гілку туди кого-небудь посадили. Якщо на березі сидить білка - то саме білку в першу чергу і видно. Білка - це такий собі оригінальний декор до красивого річному дереву: немов його люди саме що помічати повинні. Осика ... чесно кажучи, взагалі різниці нету: є на ній листя або ж ні. І взимку і влітку однаково не сховаєшся.

Але ... мабуть, білки не дуже згодні з такою думкою. Тому і в березових гаях, і в осинниках білок предостатньо. Навіть якщо просто ходити і дивитися на крони осик та берез, напевно багато білок помітимо.

0 коментарі:

Дописати коментар